Ik ben leerkracht Ik ben jeugdwerker Ik ben vrijwilliger Ik ben jeugdconsultent Kids!
Wie volgt wat

Wat is voor jou de geknipte cursus? Welk traject moet je doorlopen om welk attest te bereiken? En waar begeef jij je momenteel in dit traject? Je leest het hieronder.

animator

hoofdanimator

instructeur

hoofdinstructeur

 

Animator in het jeugdwerk

Startkabels

Voor wie?
Voor iedereen die minimum 16 jaar is in het jaar waarin de opleiding plaatsvindt.
Startkabels is hét startweekend voor jeugdleiders.
Wat?
Een weekend boordevol spelbagage, de fijne kneepjes over spelopbouw,  de onthulling van allerlei Jeugd Rode Kruismysteries en tips & trics over begeleidershouding.
Attest?
De cursus Startkabels is de eerste stap naar het attest ‘animator in het jeugdwerk’.

 

Spellewaerde

Voor wie?
Voor iedereen die de cursus ‘Startkabels’ volgde.
Spellewaerde is een must voor iedereen die houdt van ‘meer’ en ‘grootser’.
Wat?
Vijf dagen lang dool je rond in de wondere wereld van Jeugd Rode Kruis. Je krijgt sessies over spel, drama, doelgroepen, creatief denken, inkleding, … Op het einde van de week werk je een spelproject uit voor kinderen uit een opvangcentrum. 
Attest?
Als je na de cursus Spellewaerde in je eigen afdeling met succes een stage doet van 60u, ontvang je het attest ‘animator in het jeugdwerk’, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

 

Hoofdanimator in het jeugdwerk

VOPL

Voor wie?
Voor iedereen die bij de start van de cursus minimum 17 jaar is en
- Ofwel het attest ‘animator in het jeugdwerk’ bezit
- Ofwel vanaf het kalenderjaar waarin je 16 werd, minimum 100 uren leiding hebt gegeven in een jeugdwerkinitiatief.
VOPL is een must voor iedereen die verantwoordelijkheden draagt binnen zijn of haar afdeling.
Wat?
We staan stil bij de vraag ‘wat is leiding geven’, je krijgt een hoop tips omtrent groepsdynamica en ook motiveren en vergadertechnieken staan op het programma. Daarnaast krijg je meer info over verzekeringen en de regelgeving binnen Jeugd Rode Kruis en Rode Kruis-Vlaanderen komen aan bod.
Attest?
De cursus VOPL is de eerste stap naar het attest ‘hoofdanimator in het jeugdwerk’.

 

VOPL De Luxe

Voor wie?
Voor iedereen die de cursus ‘VOPL’ volgde.
VOPL De Luxe is dé place to be voor iedereen die zijn verantwoordelijkheid binnen de afdeling zo goed mogelijk wil opnemen, en ook graag het attest ‘hoofdanimator in het jeugdwerk’ op zak steekt.
Wat?
VOPL De Lux bouwt verder op wat je tijdens VOPL leerde. Je leert hoe je een goede planning kan opmaken en hoe je een gedetailleerde begroting kan uitwerken. Verder maken we van jou ook een expert in conflicthantering.
Attest?
Als je na de cursus VOPL De Luxe met succes een stage doet van 30u, ontvang je het attest ‘hoofdanimator in het jeugdwerk’, erkend door de Vlaamse Gemeenschap. 

 

Instructeur in het jeugdwerk

Instructeurscursus

Voor wie?
Voor iedereen die bij de start van de cursus minimum 18 jaar is en
- Ofwel het attest ‘hoofdanimator in het jeugdwerk’ bezit
- Ofwel het attest ‘animator in het jeugdwerk’ bezit en vanaf het kalenderjaar waarin je 16 werd, minimum 100 uren leiding hebt gegeven in een jeugdwerkinitiatief.
- Ofwel sinds het kalenderjaar waarin je 16 werd 200 uren leiding hebt gegeven in een jeugdwerkinitiatief.
De instructeurscursus is de geknipte cursus voor iedereen die zijn ervaring in het jeugdwerk wil doorgeven aan jeugdleiders in spé.
Wat?
Je maakt kennis met verschillende methodieken en Jeugd Rode Kruis-cursusinhouden.  Je leert alles over sessie- en programmaopbouw, verdiept je in groepsdynamica en je neemt je eigen leerproces onder de loep. Tijdens de cursussen zetten we ook een Jeugd Rode Kruis-testlab op poten. Daarin kan je volop experimenteren en  werken aan je fijne kantjes als kadervormingsbegeleider. Aan de eindmeet wordt in een persoonlijke babbel de knoop doorgehakt of je binnen Jeugd Rode Kruis aan de slag kan als instructeur.
Attest?
Als je na de instructeursopleiding met succes een stage doet van 60u, ontvang je het attest ‘instructeur in het jeugdwerk’, erkend door de Vlaamse Gemeenschap. 
Praktisch?
De cursus omvat drie weekends en wordt voor het eerst weer georganiseerd in 2011.

 

 

Hoofdinstructeur in het jeugdwerk

Wil je nóg meer, nóg verder? Wil jij verantwoordelijkheid opnemen op bovenlokaal vlak of eindverantwoordelijkheid in het vormingsproces van jeugdwerkverantwoordelijken? Dan is de opleiding hoofdinstructeur in het jeugdwerk absoluut iets voor jou.
Jammer genoeg organiseert Jeugd Rode Kruis deze cursus zelf niet. Maar als je interesse hebt kan je ons hiervoor zeker contacteren, en dan wijzen we je de weg. 

 

Terug naar boven


Opleidingen

Mijn JRK


Zoek in biebox