Ik ben leerkracht Ik ben jeugdwerker Ik ben vrijwilliger Ik ben jeugdconsultent Kids!
Jaarthema

 

Iedereen aan zet!

Dit jaar helpen we meer dan ooit iedereen aan zet binnen Jeugd Rode Kruis. Niet alleen zetten we met dit jaarthema het open karakter van onze jeugdbeweging in de verf, maar reiken we je ook handvaten aan om concreet aan de slag te gaan met het thema diversiteit. Bij ons maakt het niet uit waar je vandaan komt, welke lasten je in het dagelijkse leven meedraagt of welke beperkingen je mogelijks hebt: iedereen is helemaal welkom en samen amuseren we ons rot!

Ben je er helemaal klaar voor? Dan brengen we samen iedereen aan zet!

Spelenbundel (download) & spelbord stellingenspel (download)

Spelenderwijs kun je op een laagdrempelige manier heel wat zaken bespreekbaar maken bij de kinderen en jongeren in jouw werking of in je team. Daarom ontwikkelde Jeugd Rode Kruis speciaal voor dit jaarthema deze spelenbundel. In dit boekje geven we je een heleboel spelletjes en methodieken mee om iedereen aan zet te brengen. Kortweg, een hoop bagage om actief met het nieuwe jaarthema in jouw kern aan de slag te gaan!

Infofolder (download)

Je werking openstellen voor zoveel mogelijk kinderen en jongeren zit vaak in kleine details. Je hoeft geen grootse aanpassingen te doen om een open karakter te creëren. Daarom lijst Jeugd Rode Kruis graag enkele concrete, kleine tips op in deze flyer om aan de slag te gaan rond diversiteit.

Jaarthemafiguren

Bo, Hakim, Mila en Raf zijn onze nieuwe mascottes doorheen dit jaarthema. Wil je jouw nieuwsbrief, spel of Facebookpagina pimpen met hun leuke kleuren? Dat kan helemaal! Download hen snel om alles dit jaar met een leuk jaarthemasausje te overgieten.

Speelfiche (downloaden medische fiche (download)

Om goed op de noden van de kinderen en jongeren in je werking in te spelen heb je toch wat informatie nodig. Aan de hand van deze medische fiche en speelfiche kun je de nodige gegevens verzamelen bij de deelnemers en hun ouders.

Nuttige links

Ben je op zoek naar nog meer materiaal rond diversiteit? Neem dan zeker een kijkje op onderstaande websites!

Structuur is voor sommige kinderen een noodzakelijke houvast. Aan de hand van pictogrammen kun je heel eenvoudig de structuur van je activiteit visueel maken. De website van Picto-selector is dé plaats om al je pictogrammen te vinden en ontwerpen.

Niet alle kinderen kunnen lezen of spreken (goed) Nederlands. Maak gebruik van het wijsboekje van de VDS om je uitleg zoveel mogelijk te visualiseren.

Jeugdwerk voor Allen is een netwerkorganisatie die over organisatiegrenzen heen er naar streeft om kinderen en jongeren met een beperking en/of in maatschappelijk kwetsbare situaties zoveel mogelijk te laten deelnemen aan het jeugdwerk. De werking is gefocust op de provincie Oost-Vlaanderen maar biedt heel wat interessante ideeën en documenten die eender waar bruikbaar zijn.

Vragen

Voor vragen of meer informatie over het jaarthema kan je terecht bij Emma via emma.achten@rodekruis.be of 015 44 35 71.Zoek in biebox