Ik ben leerkracht Ik ben jeugdwerker Ik ben vrijwilliger Ik ben jeugdconsultent Kids!
Speelweken

Jeugd Rode Kruis organiseert in samenwerking met OPA (dienst Opvang Asielzoekers) Speelweken voor kinderen die verblijven in een opvangcentrum voor asielzoekers. Eigen aan deze Speelweken is dat ze zich in het opvangcentrum zelf afspelen. Ze zijn uniek in Vlaanderen!

 

 

 
Het opvangcentrum

Miljoenen mensen zijn op de vlucht door oorlog, honger, vervolging… Overal ter wereld, dus ook in België, komen mensen toe op zoek naar een nieuwe thuis en een veilige haven. Op verzoek van de overheid organiseert het Rode Kruis een deel van de opvang van asielzoekers.

In een opvangcentrum van het Rode Kruis wonen alleenstaande mannen, alleenstaande vrouwen, maar ook gezinnen en alleenstaande minderjarige tieners. We proberen hun verblijf zo zinvol en nuttig mogelijk te maken. Zo zorgen we voor ondersteuning op administratief vlak en organiseren diverse activiteiten voor ontspanning of vorming.

 
Hoe verloopt een speelweek?

De Speelweek start met één dag voorkamp om het terrein te verkennen en om de bewoners te ontmoeten. Daarna volgen vijf dagen sport en spel waarbij de kinderen – tussen 4 en 16 jaar – worden ingedeeld in leeftijdsgroepen. De activiteiten vinden elke dag plaats van 10 tot 12 uur, 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur. De overige tijd wordt onder de moni’s ingevuld met het nuttigen van maaltijden, een bezoek aan het dorp, praten met bewoners, een fietstocht maken...

Zin in een vakantie met pit?!

Elk kind speelt graag… ook kinderen die leven in een opvangcentrum voor asielzoekers.
Maar deze kinderen vinden heel moeilijk de weg naar het grote aanbod aan zomervakanties en kampen. Vaak is het te duur of zijn de ouders nog niet vertrouwd met onze spelcultuur. Daarom organiseert Jeugd Rode Kruis Speelweken ‘bij hen thuis’.

Als moni ontdek je ‘het leven zoals het is’ in een opvangcentrum voor asielzoekers. Je eet, speelt en slaapt in het centrum. Je hebt de kans om naast de kinderen ook de ouders te ontmoeten. Gedurende 6 dagen organiseer je samen met nog minstens 3 andere monitoren diverse activiteiten voor kinderen tussen 4 en 16 jaar. Heb je dus zin in een portie avontuur overgoten met een portie stevige interculturele saus? Ga dan mee als moni!

Data en locaties van de Speelweken in 2017
 • 16 – 21 juli Linkeroever
 • 16 – 21 juli Lint
 • 16 – 21 juli Eeklo
 • 23 – 28 juli Westakkers (Sint-Niklaas)
 • 23 – 28 juli Alsemberg
 • 23 – 28 juli Wingene
 • 6 – 11 augustus Lanaken
 • 6 – 11 augustus Sint-Niklaas
 • 6 – 11 augustus Houthalen-Helchteren
 
Ben jij de monitor die wij zoeken?
 • Ben je minimum 18 jaar?
 • Kun je je in de zomervakantie één week vrijmaken?
 • Ben je sociaal, creatief, enthousiast, communicatief?
 • Kun je goed met kinderen omgaan?


Dan ben jij de monitor die wij zoeken!

Wil je je kandidaat stellen voor de Speelweken? Registreer je dan voor 1 mei via deze elektronische inschrijfmodule. Heb je vragen of problemen, dan kun je altijd terecht bij jeugdrodekruis@rodekruis.be.

Meer leren?

Wil je meer leren over spelen met kinderen uit andere culturen? Dan is volgende publicatie zeker iets voor jou: Waahid, doi, tré... start!

Omdat spelen al eens samengaat met een bluts en een buil, raden we vanuit Jeugd Rode Kruis ook een basisopleiding eerste hulp aan voor alle monitoren. Deze opleiding is niet verplicht, maar als je geen eerstehulpkennis hebt, raden we je wel aan een initiatie ‘Eerste hulp voor jeugdleiders’ (3 uur) te volgen. Af en toe organiseren de lokale Jeugd Rode Kruiskernen deze initiaties waarbij iedereen welkom is. Via https://act.rodekruis.be/ ontdek je waar en wanneer je (bij jou in de buurt) zo’n opleiding kan volgen.Zoek in biebox