Ik ben leerkracht Ik ben jeugdwerker Ik ben vrijwilliger Ik ben jeugdconsultent Kids!
"Wereldspelers - Jeugdwerk zonder grenzen" gaat opnieuw van start!

28/10/2016 - toegevoegd door JONAS QUINTEYN

Het afgelopen jaar kwamen steeds meer jonge vluchtelingen in Vlaanderen aan. Sommige met hun ouders of familie, anderen helemaal alleen.

De jeugdsector wil concreet iets voor hen betekenen. Als er iets is waar het jeugdwerk goed in is, dan is het kinderen en jongeren sterker maken. Het jeugdwerk is een plaats waar je onbezorgd jong mag zijn, plezier maakt, contact legt. Die sterktes willen wij inzetten voor de jonge vluchtelingen die hier een plaats vinden.

Er gebeurt al veel ad hoc: lokale jeugdwerkgroepen trekken spontaan naar asielcentra in hun buurt en gaan er aan de slag met de kinderen en jongeren. Wij gaan dit als sector structureel en op lange termijn organiseren. We willen dat asielcentra waar kinderen en jongeren verblijven vanzelfsprekend linken hebben met het jeugdwerk uit de buurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om dat op een goede manier te doen, die blijvend werkt, moeten we vooral zelf bijleren, en onze jongeren van elkaar laten leren. Van 19 tot 20 november zal Jeugd Rode Kruis de kinderen en jongeren in het centrum de tijd van hun leven bezorgen.

Zij zullen het hele weekend activiteiten doen met de jonge gasten in Lint, en daarna hun ervaringen en tips online delen met andere jongeren.

Om jullie als vrijwilligers te ondersteunen, is er een uitgebreide infobundel voorzien. Experten van o.a. Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Tumult, Fedasil en Jeugd Rode Kruis werkten hier aan mee. Deze zijn te downloaden hier.  

In het opvangcentrum Dendermonde begeleidde Jeugd Rode Kruis eerder dit jaar al een Wereldspelers-weekend. Benieuwd hoe onze Jeugd Rode Kruisvrijwilligers het er vanaf brachten? Dan is de getuigenis van Helene zeker en vast interessant om even te bekijken!

Dit project is een uitgelezen kans voor de jeugdsector om enerzijds het feit dat jongeren heel veel leren in het jeugdwerk te belichten, en anderzijds nieuwe manieren om zelf bij te leren van elkaar en met elkaar te ontdekken.

Heb je zin om van 19 tot 20 november samen met 10 andere gemotiveerde Jeugd Rode Kruisers een weekend lang activiteiten op poten te zetten in het opvangcentrum van Lint? Stuur dan een mailtje naar emma.achten@rodekruis.be!


 

 

 

 

 

 

terug naar overzicht

Jouw reactie

Jetje Bogaerts |29/10/2016| 10:10

Beste , Ik ben Rode Kruis vrijwilliger . Ik nam voorbije zomer deel aan een zomerkamp voor kwetsbare jongeren . Ik heb er onder andere verhaaltjes voor de hele groep kinderen voorgelezen ; Dit ging bijzonder goed . Gisteren sprak ik in het Rode Kruiscafé met een Syrische vluchteling . Ik was getroffen door zijn verhaal over de oorlog en zijn vlucht naar Europa . Ik zo erg graag voor vluchtelingenkinderen iets betekenen . Misschien kan ik meehelpen aan het opzetten van activiteiten in het opvangcentrum van Lint van 19 tot 20 november . Groet , Jetje

Anne |31/10/2016| 09:40

Dag Jetje, Bedankt voor je reactie! Je bent zeker welkom om de activiteiten in het opvangcentrum in Lint mee te ondersteunen. Je stuurt hiervoor best een mailtje naar jeugdrodekruis@rodekruis.be. Dan kunnen we je iets gerichtere informatie geven. Groetjes, Anne

Zeg het maar!Zoek in biebox